De kleuters en leerlingen van gemeenteschool Kadrie huldigende hun nieuwe houten trein in. Het speeltuig werd gemaakt door de leerlingen van het vijfde jaar houtbewerking van het Gitok.

De studenten van het vijfde jaar houtbewerking van het Gitok werden door de kleuters van de gemeentelijke basisschool Kadrie warm onthaald. De kleuters zijn maar wat blij met hun nieuwe speeltrein. Om de studenten te bedanken werden ze getrakteerd op een miniconcertje van het kinderliedje 'In een klein stationneke'.

De stoere houtbewerkers stonden er wat onwennig bij, maar apprecieerde het gebaar van de kleuters zeker wel. “We hadden hier in het verleden al een trein staan”, zegt directeur Carina Hendrickx. “Na vele jaren was het hout rot en was het toestel niet meer veilig voor de kinderen. Herstellen behoorde niet meer tot de mogelijkheden. Samen met het gemeentebestuur werd beslist om de opdracht te geven aan de leerlingen van het Gitok.”

Op maandag 1 februari ging 5TEM op bedrijfsbezoek bij Luyckx te Brecht. Dit deden ze in het kader van studie- en werkmogelijkheden omtrent hun richting, elektromechanica. Hierbij enkele sfeerfoto's.

Gitok was op zondag 22 november opnieuw present om haar troeven als domeinschool voor wetenschap en techniek uit te spelen op de jaarlijkse 'Dag van de Wetenschap'. In het Centraal station van Antwerpen kon je o.a. kennis maken met de Mindstorms-Legorobots en de afdeling Bouw- en Houtkunde. Er stond ook een heuse biljarttafel opgesteld met wel enkele zeer speciale eigenschappen...

Gitok was ook uitgenodigd op ACTA en maakte hier acte de présence met een 3D- printer, een volautomatische sorteermachine, een wamrtebeeldcamera en, hoe kan het ook anders, Mindstorms-Legorobots. Door eenvoudige en toegankelijke programmatie slagen jongeren er al op jonge leeftijd in om een robot te programmeren!

Op 26 oktober brachten de leerlingen van 5BCS, 5THT en 5BHB een bezoek aan de Antwerpse dierentuin en het provinciaal veiligheidsinstituut (PVI), eveneens in Antwerpen.

In de dierentuin brachten de leerling een bezoek aan de werklpaatsen. Bij PVI kregen de leerlingen een uitleg in de didactische ruimte. Beide bezoeken stonden volledig in het teken om proefondervindelijk om te gaan met bepaalde aspecten van de VCA.

Op 19 en 20 oktober gingen onze leerlingen van bouw- en houtkunde, houttechnieken, houtbewerking en bijzondere schrijnwerkconstructies op uitstap naar Prowood, in Flanders Expo te Gent.

Prowood is een technologische vakbeurs en hét internationale trefpunt voor de houtverwerkende nijverheid en aanverwante sectoren. Op deze beurs staan meer dan 200 exposanten die allen een link hebben met hout. Dit gaat van automatisatie en machines tot producten zoals o.a. parket.

Aangezien deze beurs slechts driejaarlijks plaats heeft was het een uitgelezen kans voor onze leerlingen en leerkrachten om kennis te maken met nieuwe en innoverende technologieën.

Op 13 oktober ging 5BHB op uitstap naar een woning in de ruwbouwfase te Kalmthout. Op deze manier konden de leerlingen hun theorie toetsen aan de praktijk. Zo zagen ze o.a. wat het belang is van isolatie correct plaatsen en konden de leerlingen een duidelijk beeld krijgen van een muuropening en een muuropbouw.

De leerlingen van 6 TEM bestuderen voor de GIP (Geïntegreerde proef) 2 schaarliften. Ze behandelen zowel het mechanisch ontwerp, de elektrische sturing als het geautomatiseerde gedeelte van deze werktuigen.
De firma “Bogaerts Greenhouse Logistics” uit Hoogstraten heeft hiervoor 2 schaarliften ter beschikking gesteld en naar de school gebracht, zodat de leerlingen alles in werkelijkheid en van dichtbij kunnen bekijken.
Later op het jaar is er ook een bedrijfsbezoek gepland om een duidelijk inzicht te verwerven in het productieproces.

Op donderdag 24 september stond voor de leerlingen van 4 TBH, 4 TEE, 4 TEM en 4 TIW een begeleid bedrijfsbezoek aan het Coca-Cola Visitors Center te Wilrijk op het programma.

Starten deden ze in het gymnasium. Tijdens een uitdagende quiz streden het gele en het groene team er tegen elkaar en werd hun kennis over de geschiedenis en de werking van Coca-Cola Company getest.

In het zogenaamde ‘innovatielabo’ vonden de leerlingen vervolgens antwoorden op vragen zoals: Waarom is water belangrijk? Waarvoor gebruiken we koolzuur? Wat zijn RI’s?. Ook mochten zij in dit labo hun eigen drankje samenstellen.

Op 11 september 2015 gingen de leerlingen van 3 beroeps hout op uitstap naar Alinhout, in het Boekenbergpark te Antwerpen. Alinhout is gespecialiseerd in alles wat met hout te maken heeft. Zo leveren ze allerlei op maat gemaakte artikelen. Dit gaat van sierlijsten tot kasten en deuren.

Het wordt voor deze klas dan ook zeer fijne en leerrijke dag!

Op donderdag en vrijdag 2 en 3 juli vonden voor de derde keer de Start to Tech-dagen plaats op Gitok, de domeinschool voor wetenschap en techniek. De eerste graad en de bovenbouw slaan tijdens deze 2 dolle dagen de handen in elkaar om jongeren van 11 tot en met 13 jaar de wonderde wereld van wetenschap en techniek te laten ontdekken.

Vanaf het moment dat de inschrijvingen van start gingen op maandag 1 juni was duidelijk dat de ouders vol ongeduld zaten te wachten. Na 10 minuten waren er al 8 inschrijvingen, na amper 3 uur tijd hadden we al 42 inschrijvingen en tegen vrijdagochtend waren er al 92 plaatsen benomen. Uiteindelijk hebben we de capaciteit kunnen optrekken tot 109. In vergelijking met de 60 kinderen van vorig jaar een enorm succes dus.

SMARTSCHOOL

Smartschool Eerste Graad
gitok1.smartschool.be

Smartschool Bovenbouw
gitok2.smartschool.be